Aventură în Valea Morţii – Top 5 atracţii de văzut într-o zi

Cea mai senzorială experiență pe care am avut-o în SUA

Valea Morţii este cea mai senzorială experiență trăită în excursia pe care am făcut-o anul acesta pe coasta de vest a Americii de Nord. Acest deșert stârnește tot felul de stări contradictorii și te face să te pierzi în grandoarea sa austeră. Desprinsă parcă de pe o altă planetă, Valea Morţii te invită să o descoperi, dar în același timp te înspăimântă și te învață să o tratezi cu respect.

Parcul Naţional Death Valley este printre cele mai mari parcuri naţionale din SUA, având o suprafaţă de 14,000 km2, o lungime de 210 km, iar lăţimea variază între 10 km și 21 km.

Vârful Telescope Peek, cel mai înalt vârf din Valea Morţii, se ridică la 3367 m deasupra nivelului mării. Acesta se află la numai 24 km distanţă de la cel mai jos punct din Statele Unite, în bazinul Badwater, situat la 85.5 m sub nivelul mării.

Pentru a vizita punctele esenţiale din parc, este nevoie de o zi, iar pentru a le vedea pe toate, este nevoie de două zile. Noi am plecat din Las Vegas, și am făcut următorul traseu de o zi:

Las Vegas-> Death Valley Junction (173 km in 2 ore pe ruta US 95 și 373) -> Zabrinskie Point -> Devil’s Golf Course -> Badwater Basin -> Artists Palette -> Furnace Creek Visitors Center, unde am și alimentat -> Mesquite Flat Sand Dunes.

sursa harta: https://www.fhwa.dot.gov/byways/byways/2176/maps

Încă de când am intrat în Parcul Naţional Death Valley, peisajul m-a transpus într-o stare de tensiune. Valea Morţii surprinde într-un mod aparte, pentru că te atrage și te sperie în același timp.

În tot parcul sunt doar două benzinării și nu există semnal la telefon, decât în zona Furnace Creek Visitors Center. Așadar, este foarte periculos dacă te rătăcești, se strică mașina sau rămâi fără combustibil. Este îngrozitor de cald, când am fost eu, la sfarsitul lunii iunie, erau 53°C.

Înainte de a merge în Valea Morţii, trebuie să iţi iei niște măsuri de precauţie. Neapărat să ai câte 10 litri de apă de persoană și provizii de mâncare, să te asiguri că automobilul este în stare bună, iar rezervorul este plin. Mai multe informaţii despre Parcul Naţional Death Valley găsești aici.

Un alt aspect foarte important, ce trebuie avut în vedere înainte de a vizita Death Valley, este faptul că nu există semnal acolo. Pentru a te deplasa prin parc, trebuie să ai hărţi actualizate și să știi să te ghidezi după ele. Există totuși o soluţie, pe care am folosit-o și noi. Am configurat un traseu pe google maps și am adăugat toate punctele unde am dorit să ne oprim. Astfel că, atunci cănd am intrat în parc și am pierdut semnalul, ne-am ghidat totuși după aceeași hartă. Punctul albastru de pe hartă se mișca odată cu noi și puteam vedea în timp real locul unde suntem. În cazul în care ne mai abăteam de la drum, reveneam mereu la traseul configurat.

Valea Morţii

Valea Morţii

Valea Morții este unul dintre cele mai fierbinţi locuri din lume. Temperaturile aerului de peste 49°C sunt frecvente în lunile de vară din iunie, până în septembrie. Death Valley a revendicat recordul mondial în 2012, după ce temperatura de 58°C înregistrată în Libia în 1922 a fost de-certificată de Organizația Mondială a Meteorologiei. Astfel, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată este de 56,7°C, la data de 10 iulie 1913, în zona Greenland Ranch din Death Valley National Park.

Din noiembrie până în martie, temperaturile sunt mai ușoare, cu valori medii de 15°C – 25°C, cu scădere în timpul nopților de iarnă de obicei între 5°C si 10°C.

Valea Morţii

Valea Morţii

1 Zabriskie Point

Prima oprire pe care am făcut-o a fost la Zabrinskie Point, unde am lăsat mașina într-o parcare și am urcat apoi 50 de metri către un punct de belvedere. Acolo am simţit primul impact cu clima uscată și dogoritoare.

Punctul Zabriskie este situat în partea de est a parcului, și este cunoscut pentru peisajul erozional. Este compus din sedimentele din Lacul Furnace Creek, care s-a uscat cu 5 milioane de ani în urmă – cu mult înainte ca Valea Morții să existe.

Locaţia a fost numită după Christian Brevoort Zabriskie, vicepreședinte și director general al Companiei Pacific Coast Borax, la începutul secolului XX. Doar 5 minute am rezistat afară din mașină, cele 53°C din atmosferă fiind amplificate de vântul puternic.

Valea Morţii Valea Morţii

Am continuat drumul către următorul punct, bucurându-ne de peisajul marţial din exterior, în confortul termic al mașinii.

Deși simţi că te afli ‘’în mijlocul a nicăieri’’, din când în când mai vezi câte-o mașină cu turiști. Pe marginea drumului sunt tot felul de plăcuţe ce te avertizează să nu turezi motorul la mașină, să nu folosești aerul condiţionat la maxim, sau să nu te abaţi de la drum.

Valea Morţii

2 Devil’s Golf Course

Următoarea atracție a fost Devil’s Golf Course, un loc ce s-a format în urma evaporării apei din vechiul lac Manly, ce a acoperit odată valea, până la o adâncime de 9,1 metri. Cu o înălțime de câțiva metri peste bazinul Badwater, Devil’s Golf Course rămâne uscat, permițând proceselor meteorologice să sculpteze sarea de acolo în tot felul de formațiuni.

Locul poate fi accesat de pe Badwater Road, virând pe un drum neasfaltat, lung de 2,1 kilometri.

Valea Morţii

Valea Morţii

Valea Morţii

Valea MorţiiValea Morţii Valea Morţii Valea Morţii

În ziua în care am vizitat Valea Morţii, pe la sfârșitul lunii iunie 2017, au fost 53°C și bătea un vânt puternic și dogoritor. Nu puteam să stau afară din mașină mai mult de 5 minute. Simţeam cum îmi crește tensiunea și nu mai pot să respir.

În ciuda acestor condiţii vitrege, există totuși viaţă în Valea Morţii. Am văzut un șoarece, leșinat de caldură ce-i drept, am călcat cu mașina un șarpe și am văzut zone destul de mari cu vegetaţie deșertică. Ba mai mult decât atât, am văzut chiar un ochi de apă în Valea Morţii.

3 Badwater Basin 

Zona Badwater Basin este locul unde se înregistreză cea mai joasă altitudine din parc, dar și din America de Nord, 85.5 m sub nivelul mării.

Cu o lungime de 12 km și o lățime de 8 km, amploarea masivă a albului este alcătuită aproape în totalitate dintr-o masă pură de sare. Bazinul este a doua cea mai mică depresiune din emisfera vestică, depășită doar de Laguna del Carbón din Argentina, sitiuată la 105 m sub nivelul mării.

Această întindere în formă de tigaie, a fost creată pentru prima oară de uscarea lacului ce a fost odinioară acolo și avea o adâncime de 10 m. Spre deosebire de Devil’s Golf Course, ploile torenţiale inundă Badwater, acoperind imensa ‘’tigaie de sare’’ cu un strat subţire de apă. Fiecare lac nou format nu durează prea mult, deoarece precipitațiile medii de 48 mm/an sunt depășite dramatic de o rată anuală de evaporare de 3800 mm. Asta înseamnă că și un lac cu adâncimea de 3.7 m și lungimea de 50 de kilometri, s-ar usca într-un singur an.

Adresă: Death Valley; Inyo, California

Valea Morţii

Valea Morţii

4 Artist’s Drive și Artist’s Palette

De la Badwater, ne-am întors pe același   drum către Stone Creek făcând o nouă oprire la una dintre cele mai frumoase atracţii ale parcului, Artists’s Palette. Pentru a ajunge aici, se merge pe Artist’s Drive, un drum cu un singur sens, ce se află la nouă mile sud de Furnace Creek pe Badwater Road. Vehiculele de peste 25 de metri lungime sunt interzise pe acest drum.

Artist’s Palette este rezultatul uneia dintre cele mai violente perioade vulcanice din Valea Morţii, zona fiind cunoscută pentru varietatea de culori ale rocilor. Aceste culori sunt cauzate de oxidarea diferitelor metale. Compușii de fier produc roșu, roz și galben, descompunerea tufului (rocă formată prin acumularea și consolidarea cenușii și nisipului, provenite din erupțiile vulcanice) produce verde, iar manganul produce purpuriu.

Adresă: Artist’s Drive, National Park Death Valley, Death Valley, CA 92328

Valea Morţii

Valea Morţii

Valea Morţii

Artist's Palette

Artist’s Palette

5 Mesquite Flat Sand Dunes

Dunele de nisip din Mesquite Flat Sand Dunes sunt situate chiar pe marginea drumului 190, care străbate Valea Morţii prin centru.

Dunele sunt înconjurate de munți aproape din toate părţile. Datorită accesului ușor de pe șosea, zona a fost folosită adesea pentru a se filma scene din filmele de la Hollywood. Inclusiv seria Star Wars a avut scene filmate aici. Cea mai mare dună se numește Star Dune și este relativ stabilă și staţionară, deoarece se află într-un punct în care diferitele vânturi care formează dunele converg. Adâncimea nisipului de la creastă este de 40-43 m, dar este mică în comparație cu alte dune din zonă, care au adâncimi de nisip de până la 180-210 m.

Adresă: California 190, DEATH VALLEY, CA 92328, SUA

Valea Mortii

Mesquite Flat Sand Dunes a fost ultmul obiectiv pe care l-am vizitat, apoi am pornit către Backersfield, unde am rămas peste noapte. Am ales acest oraș pentru a fi aproape de Parcul Naţional Sequoia, un alt parc pe care l-am vizitat ziua următoare.

De la Mesquite Flat Sand Dunes pâna la Backersfield am făcut 4 ore cu mașina. Semnalul la telefon a revenit abia după vreo 2 ore și jumătate de condus. După ce am ieșit din parc și am ajuns într-o zonă unde a revenit semnalul, am avut impresia că am triumfat, adică am supraviețuit în Death Valley. Acum exagerez si eu un pic, pentru că până la urmă este un parc ce poate fi vizitat în condiții de siguranță, dacă respecți câteva reguli de bază. Din când în când ne-am mai întâlnit cu turiști în punctele de atracție, dar nu prea mulți, maxim 5 mașini parcate în același loc.

Peisajul din Valea Morţii este senzaţional, deși, aparent ai putea să crezi că nu ai ce vedea acolo. Noi am stat în parc vreo 4 ore, timp în care ne-am deconectat complet de lumea exterioară, pentru că acesta este efectul acestui deșert, unic în lume. Locul este chiar oximoronic. Să te plimbi cu mașina pe niște drumuri pustii, te face să te simți cumva liber, deși ești conștient că ai putea să rămâi prizonier pentru eternitate acolo, dacă te rătăcești și nu te găsește nimeni.

Valea Morţii m-a făcut să mă simt pentru câteva ore pe altă planetă și a schimbat definitiv sensul cuvântului caniculă pe care îl aveam în minte.

Valea Mortii

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go top