Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

El Nido și Coron - Jurnal din Paradis

La sfârșitul anului 2016 am plecat într-o vacanţă în Palawan, cea mai frumoasa insula din lume, unde mi-am petrecut atât Crăciunul cât și revelionul împreună cu două prietene.

Situată în Sud-Estul Asiei în oceanul Pacific, Filipine este o ţară formată din aproximativ  7100 de insule, cele mai mari fiind Luzon, Visayas și Mindanao. Relieful este muntos și de origine vulcanică, ţara aflându-se într-o regiune cu vulcanism intens, fiind inclusă în Cercul de foc al Pacificului.

Plajele tropicale exotice cu nisip fin și alb ca făina, vegetaţia luxuriantă, diversitatea faunei și florei au făcut ca această ţară să fie din ce în ce mai vizitată, atragând în anul 2016 peste 5 milioane de turiști străini.

Însă ce mi-a atras mie atenţia a fost provincia Palawan, fiind votată în 2013 și 2015 drept cea mai frumoasă destinaţie turistică din lume, de către cititorii revistei Conde Nast Traveler, un tărâm de vis pentru iubitorii de natură.

Cunoscutul explorator Jacques Cousteau a descris provincia ca având unele dintre cele mai frumoase peisaje marine din lume.

Am plecat din România pe 23 decembrie, cu compania Turkish Airlines, am ajuns la Manila pe 24 decembrie, iar a doua zi de dimineaţă am zburat în Palawan, cu Air Asia. Biletul București – Manila a costat 950 EUR, iar Manila – Puerto Princesa 60 EUR.

Peisajele impresionante, plajele exotice cu nisip fin și alb, apele limpezi pline de recifuri de corali, sutele de insule, golfurile, lagunele, cascadele și peșterile fac din acest loc o comoară a planetei, un paradis tropical ce atrage turiști din toate colţurile lumii.

Principalele zone de interes din Palawan sunt El Nido, Coron precum și Puerto-Princesa Subterranean River National Park.

CUM AJUNGI ÎN PALAWAN

Aeroportul Internațional Puerto Princesa este principala poartă de acces în Palawan. Air Asia, Philippine Airlines, Cebu Pacific, AirphilExpress, SEAIR și Zest Air zboară din Manila, Davao, Busuanga, Cebu și Clark la Puerto Princesa. Costurile pentru un bilet de avion din Manila sunt cam de 50-70 EUR, depinde cu cât timp înainte este achiziţionat. Puteţi lua un autobuz, un van privat sau public de la aeroport către El Nido, însă aveţi grijă să rezervaţi din timp. Noi am folosit un transfer privat și ne-a costat mai mult, adică 6000 de pesos în total (aprox. 115 EUR), pentru un drum de 4 ore și jumătate. Un bilet normal costă aproximativ 550 pesos (10 EUR).

 PUERTO PRINCESA SUBTERRANEAN RIVER NATIONAL PARK

Dacă mergeţi din Puerto Princesa către El Nido cu un van privat, pe drum puteţi să vă opriţi să vizitaţi  cel mai lung râu subteran din lume, Puerto Princesa Subterranean River National Park care are o lungime de 24 de kilometri în subteran. Acesta face parte din lista obiectivelor UNESCO și dispune de un generos peisaj carstic, ce se poate vedea făcând o plimbare de 4 kilometri cu barca. Una dintre caracteristicile distinctive ale râului este că are ieșire direct în mare, iar porţiunea sa inferioară este supusă mareelor, creându-se astfel un ecosistem complet aparte ‘’munte-mare”.

 EL NIDO

Este o regiune situată în nordul arhipelagului Palawan și se întinde pe o suprafață de 465,1 kilometri pătrați, mărginită de strâmtoarea Linapacan, în partea de nord, Marea Sulu în est, și Marea Chinei de Sud, în vest.

El Nido  este compus din 45 de insule, grupate în zona golfului Bacuit, fiecare având  propriile sale formaţiuni geologice unice, desenate cu măiestria celui mai bun architect al lumii, natura.

Cel mai simplu mod de a vedea regiunea, este cu o barcă tradiţională filipineză, paraw, ce transportă cam 8-15 persoane și vizitează 4 sau 5 insule într-o zi. Bărcile merg de obicei pe rute stabilite cu nume de la A la D, dar pot varia în funcție de maree și de vreme. Un bilet costă în jur de 1200 – 1400 pesos de persoană (1 EUR = 53 PHP), în funcție de agenție și ruta aleasă. Călătoria durează o zi (de la 9:00 la 16:00) și include în mod normal un prânz cu fructe de mare, pește, pui, legume și fructe.

Există câteva agenţii care organizează patru tururi către numeroasele plaje și insule din împrejurime, cele 4 tururi se pot face și câte două într-o singură zi. Noi am apelat la www.elnidoparadise.com, care sunt foarte prompţi si bine organizaţi.

Turul A: Small Lagoon, Big Lagoon, Secret lagoon, Shimizu Island, Seven Commando Beach (1200 pesos)

Turul B: Snake Island, Pinagbuyatan Island, Entalula beach, Cudugnon Cave (1300 pesos)

Turul C: Helicopter Isand, Matinloc Shrine, Secret Beach, Star Beach, Hidden Beach (1400 pesos)

Turul D: Ipil Beach, Cadlao Lagoon, Paradise Beach, Pasandigan Beach, Natnat Beach, Bukal Beach (1200 pesos)

Am avut 2 zile de petrecut în El Nido și am făcut două excursii. Turul 1, pe insula principală în care am vizitat cascada Nagkalit-Kalit și plajele Nacpan și Las Cabanas (750 pesos de persoană), iar în cea de-a doua zi am ales un tur combinat din traseele A și B făcute în aceeași zi și au costat 9500 pesos, fiind un tur privat în care am fost doar noi 3.

Am auzit tot felul de păreri legat de care ar fi cel mai frumos tur, care merită și care nu. Dacă ar fi să mai merg iar în Palawan, aș alege să petrec mai mult timp în El Nido, să fac toate tururile posibile, câte unul în fiecare zi, pentru că fiecare insulă are farmecul ei. Totuși, dacă nu aveţi timp, cele mai frumoase trasee ce nu trebuie ratate, sunt A și B.

 CAZARE

Zona a fost luată cumva prin surpindere de valul de turiști care este din ce in ce mai mare de la un an la altul, iar spaţiile de cazare sunt insuficiente în plin sezon, adică decembrie-februarie. Unele hoteluri exclusiviste sunt rezervate integral cu un an înainte, așadar trebuie făcute rezervările cu cel puţin 3 luni înainte pentru a găsi cazare la preţuri rezonabile. Un hotel pe care îl recomand, datorită poziţiei excelente pe malul mării și în centru, este MaryGold Beachfront Inn (Adresă: Calle Hama, El Nido 5313, Filipine, Telefon: +63 917 624 7722).

CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ DE A AJUNGE DIN EL NIDO ÎN CORON

Pentru a ajunge din El Nido în Coron nu există prea multe variante, se poate fie cu ferryboat-ul, fie făcând un tur de câteva zile cu o barcă tradiţională filipineză. Această ultimă variantă am ales-o și noi, devenind chiar laitmotivul vacanţei în Palawan, The Ultimate Adventure Tour. O excursie de 5 zile și 4 nopţi în care am vizitat zeci de insule nelocuite și am dormit în cort, având condiţii minime de comfort ne-a costat 400 EUR de persoană.

Acest tur a fost o experienţă unică, inedită și de neuitat, în care am vizitat insulele din El Nido, Linapacan, Culion și Coron.

Plaja Talisay El Nido

Plaja Talisay El Nido

Am navigat pe mare timp de 5 zile, în două bărci care mergeau în tandem, fiecare având 10 turiști și 5 membri ai echipajului. Ziua vizitam tot felul de insule și plaje, iar seara dormeam în corturi, având ocazia să mă trezesc în fiecare dimineaţă într-un alt loc, având în faţa mea un alt tablou exotic.

În prima seară am dormit pe o plajă micuţă cu nisip alb, străjuită în spate de stâncile ce se ridicau chiar din spatele cortului.

În a doua seară ne-a prins noaptea pe mare și din cauza valurilor mari am trăit o adevărată aventură până să ajungem pe insula unde am dormit. Nefiind foarte dotaţi, filipinezii ne duceau la mal cu un caiac și cu un fel de cutie plutitoare de lemn, cu care de obicei cărau bagajele. Membrii echipajului ne-au spus să avem grijă să nu sărim de pe ea decât atunci când zic ei, pentru că altfel riscam să vină un val să ne rupă picioarele. Ţin să precizez că pe insule se transportau doar bagaje mici, cu strictul necesar pentru o noapte, iar valizele mari ramâneau mereu pe barcă. În noaptea respectivă unii dintre turiști au ales să doarmă pe bărci, iar noi, cei care am ajuns pe insulă, am avut parte de o noapte furtunoasă. Bătea un vânt de aveam impresia că dormim într-un zmeu și ne putem lua zborul în orice moment.

Plaja unde am petrecut noaptea de revelion pe insula Culion

Plaja unde am petrecut noaptea de revelion pe insula Culion

Fiecare zi era o nouă aventură, iar serile începeau cu o cină gustoasă, apoi continua distracţia la un pahar de rom cu cola sau bere și dansuri în jurul focului de tabără. Această excursie a fost pentru mine ca o punere în scenă a celebrului show de televiziune Supravieţuitorul, care chiar s-a filmat în această zonă.

Am avut ocazia să vizităm în Linapacan un sat de băștinași Tagbanua unde am cunoscut cultura și modul lor de viaţă.

Plimbare pe insula Linapacan

Plimbare pe insula Linapacan

Trebuie deci să precizez că acest tip de excursie nu este pentru oricine, întrucât condiţiile sunt minime. Timp de 5 zile nu am făcut duș, nu am avut semnal la telefon și nici curent electric. Am avut însă parte de mâncare foarte gustoasă pregătită de Armando, un filipinez foarte carismatic și talentat care a avut grijă de noi cu 3 mese pe zi și câte o gustarică, fructe de mare, pește, pui, porc, legume, fructe, clătite.

După această aventură pe mare, am ajuns în Busuanga, având ocazia să surprindem chiar la sosire un apus superb de pe terasa hotelului Ekhaya Busuanga Island Palawan (adresă: Barangay Concepcion, Busuanga Island, Palawan, 5317 Concepcion, Filipine).

 BUSUANGA

Apus in Coron

Apus in Coron

Busuanga este cea mai mare insulă a arhipelagului Calamian, situat în partea de nord a provinciei Palawan.  Se poate ajunge acolo, fie venind din Manila, cu avionul sau cu feribotul, fie venind din El Nido pe mare. Aeroportul Francisco B. Reyes (IATAUSU) se află la 40 de minute distanţă de orașul Coron.

Busuanga

Busuanga

Principalele atracţii din Busuanga sunt insulele din jur: Coron, Siete Pecados, Cyc, Smith, Tangat, Malcapuya, Black Island.

Apele din jur sunt foarte cunoscute mai ales pentru pasionaţii de scufundări, datorită celor 8 nave japoneze scufundate în golful Coron în anul 1944 în urma unui raid american.

Cele mai multe dintre epavele din zonă se află la adâncimi cuprinse între 18-43 de metri, unele dintre ele putând fi văzute chiar de pe uscat datorită apelor limpezi în care se află.

CORON

Coron este numele celui mai mare oraș din Busuanga, un punct de plecare către celelalte obiective din zonă, dar și numele unei insule aflate în apropiere, principala atracţie pentru turiști.

Coron este una dintre cele mai uimitoare insule din lume, având un relief pitoresc aparte, format din stânci calcaroase abrupte ce străjuiesc 7 lacuri cu apă dulce, cele mai mari fiind Kayangan și Barracuda, singurele ce pot fi vizitate de altfel.

Situat într-un crater vulcanic, Lacul Barracuda este cel mai spectaculos dintre toate, fiind parcă desprins dintr-o altă lume, plină de mistere. O scufundare în acest lac este o experienţă senzorială unică și fascinantă, datorită mixului dintre apa dulce și apa sarată ce reușesc să coexiste într-un mod uimitor. De la adâncimea de 16 m în jos se poate observa schimbarea dramatică de temperatură și salinitate a apei, printr-o linie de diviziune, trecându-se brusc de la apă dulce cu o temperatură de 28 de grade Celsius la apă sarată de 39 de grade.

Baracuda – cel mai spectaculos lac din Palawan

Kayangan este de asemenea o oază de liniște, recunoscut ca fiind lacul cu cea mai limpede apă din Asia.

Palawan

Lacul Kayangan

Un alt lucru interesant este faptul că insula este locuită de tribul indigen Tagbanua, unul dintre cele mai vechi grupuri entice din Filipine. Aceștia trăiesc în case simple construite pe plajă, nu folosesc curent electric, principala lor activitate fiind pescuitul. În anul 1998 Coron și apele din jurul ei au fost declarate domeniu ancestral, oamenii Tagbanua câștigându-și astfel dreptul de a administra teritoriul insulei. De aceea nu pot fi vizitate decât anumite zone din Coron, restul fiind considerate sacre.

Plajele insulei tropicale Coron sunt de un exotism pur, în general micuţe, cu nisip fin și alb ca făina, împrejmuite de formaţiuni calacaroase ce se ridică semeţ în spatele lor.

Palawan

După 10 zile petrecute în El Nido și Busuanga, am ajuns la urmatoarele concluzii:

Ei bine, cele două regiuni sunt diferite și au fiecare o frumuseţe aparte. Pot spune că pe mine m-a impresionat mai mult Busuanga și insula Coron; poate pentru că am văzut mai puţini turiști și mi-a transmis un aer exclusivist sau poate datorită faptului că acolo am admirat cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut vreodată.

Palawan

Apus de soare in Busuanga Palawan

După cum se știe, o poză face cât o mie de cuvinte, așadar vă invit să vedeţi galeria de fotografii făcute în Palawan, un paradis exotic ce trebuie văzut măcar o dată în viaţă.

Travel To Happiness!

1 comment

  1. Comment by Claudiu

    Claudiu Reply 27 mai 2018 at 19:30

    Mi-a placut mult articolul tau,te ajuta mult mai ales in cazul ca vrei sa ajungi in El Nido si Coron. Hotelul din El Nido l-am vazut chiar astazi si m-am uitat la el. Am mai vazut un hotel cu infinity pool, acel hotel este cumva in Coron sau Busuanga( Hotel Ekhaya), sau….poti sa-mi spui numele la hotel de rog. Multumesc

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

El Nido Town

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Cascada Nagkalit-Kalit

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Nacpan Beach

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Las Cabanas Beach

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Pinagbuyatan Island

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Snake Island

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Big Lagoon

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Small Lagoon

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Helicopter Island (Dilumacan Island)

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Talisay Beach

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Laguna Cadlao

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Pasandigan Beach

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Linapacan

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Culion

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Coron Town

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Busuanga Bay

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Kayangan Lake

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Barracuda Lake

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Twin Lagoon

Vacanţă în Palawan cea mai frumoasă insulă din lume

Banol Beach

Go top