Bali este cea mai populară insulă din Indonezia, fiind una dintre cele mai atractive destinații turistice din lume, datorită surselor variate de divertisment, ce includ: surfing, scufundări, pescuit, excursii în junglă, turism cultural, yoga, masaj balinez etc.
Aflată în emisfera sudică, în zona tropicală, între insulele Java, Sumatra și Lombok, Bali atrage peste 4 milioane de turiști anual, datorită climei calde și a nenumăratelor posibilități de a petrece o vacanță de vis.
Insula Zeilor este un ținut al discrepanțelor, un melanj între modern și tradițional, între opulență și sărăcie.
În cele ce urmează am să vorbesc despre experiențele trăite în călătoria de două săptămâni, pe care am facut-o împreună cu o prietenă, în Bali, punând la dispoziție câteva ponturi pentru o vacanță cât mai frumoasă.
Clima. Bali are un climat tropical pe tot parcursul anului, temperatura medie fiind în jurul valorii de 30°C. Există două anotimpuri: uscat, din aprilie până în septembrie și umed, din octombrie până în martie. În general, în mai-august este cea mai bună climă, dar și cea mai aglomerată perioadă.
Moneda în Indonezia este Rupia indoneziană, cursul de schimb la data de 15 iunie 2016, fiind de aprox. 1 EUR=15000 IDR, 1 Ron=3330 IDR. Este bine să aveți bani numerar, însă există și ATM-uri sau multe locuri unde se poate plăti cu cardul. Prețurile la mâncare sunt mici comparativ cu Europa, un fel principal la restaurant costă între 50.000 IDR și 100.000 IDR, adică între 4 EUR și 8 EUR.
Orașe.
- Denpasar – un oraș plin de viață, este centrul administrativ al insulei, dar nu o destinație turistică majoră.
- Candidasa – un oraș de coastă liniștit, poartă de acces spre partea de est a insulei.
- Kuta – plaja surferilor, de departe zona cea mai puternic dezvoltată din Bali, unde găsești o mulțime de magazine și cluburi.
- Jimbaran – stațiune pe malul mării, cu multe locuri de relaxare pe plajă, plină de terase unde puteți savura fructe de mare.
- Legian – situat între Kuta și Seminyak, este o suburbie a orașului Kuta.
- Lovina – plajă cu nisip negru, potrivită pentru iubitorii de scufundări.
- Padang Bay – un sat de pescuit tradițional și liniștit, unde vă puteți bucura de plajă, snorkelling, scufundări și puteți mânca pește proaspăt.
- Sanur – stațiune pe malul mării, cu plaje potrivite pentru familiile mari.
- Seminyak – plajă imensă cu nisip fin și multe restaurante.
- Nusa Dua – liniștit, resorturi de lux la malul mării, plaje imense.
- Ubud – centrul de artă și dans din Bali, cu muzee și o mulțime de magazine de suveniruri.
Transport. În Bali nu există transport în comun, însă închirierea unei mașini cu șofer nu este foarte scumpă, ajunge între 35-50 EUR pe zi, depinde cum negociați. Pentru noi s-a dovedit a fi o variantă foarte bună, am avut parte de confort și am putut merge oriunde am dorit fără să ne stresăm. Am fost foarte mulțumite de șoferul pe care l-am avut (Putu Driver tel: +6287860713393), acesta fiind totodată și ghid în excursiile pe care le-am făcut. Evitați să închiriați scuter, pentru că este foarte aglomerat și se merge haotic, drumurile sunt întortocheate.
Cazare. În Bali găsiți cazare pentru toate buzunarele, dar în general prețurile sunt mai mici decât în Europa, iar serviciile foarte bune.
Temple. O vacanță în Bali nu ar fi completă fără a vizita câteva dintre cele 20000 de temple hinduse de pe insulă. Cele mai importante ar fi: Pura Besakih (Templul Mamă) cel mai mare dintre temple, Pura Ulun Danu Bratan, Tanah Lot, Uluwatu, Goa Gajan (Peștera Elefantului).
Plaje. Datorită reliefului variat, Bali este o insulă cu plaje extrem de diferite, fiecare având farmecul ei. În nord sunt cele cu nisip negru, potrivite pentru pasionații de scufundări, cele mai cunoscute fiind Lovina și Amed, iar în sud sunt cele cu nisip fin și auriu, (Nusa Dua). În vest predomină plajele întinse, turistice, cu nisip fin și gri (Kuta, Seminyak, Legian, Jimbaran), potrivite pentru a lua cursuri de surf, iar în est, care este o zonă mai liniștită, sunt plaje cu nisip auriu (Sanur). În sud-estul insulei se găsește plaja mea preferată din Bali, Dreamland Beach, având tot ce imi doresc: apă albastră, nisip fin și alb, stânci pe alocuri, vegetație luxuriantă.
Câteva ponturi:
- Cu 3 săptămâni înainte de plecare, ne-am făcut vaccinuri împotriva febrei tifoide și hepatitei A și B. Aceasta a fost alegerea noastră, însă am cunoscut multe persoane care au fost în Bali fără să le facă. Cel mai bine ar fi să urmați recomandarea unui medic specialist.
- Să nu vă lipsească din bagaj un spray pentru țânțari și o pălărie de soare, sigur veți avea nevoie.
- După 15 ore de zbor, ar fi păcat să stați doar o săptămână în Bali, pentru destinații îndepărtate ar fi nevoie de cel puțin 10 zile pentru a avea timp să vedeți și să simțiți locurile.
- Încercați să nu stați într-o singură locație, Bali este o insulă bogată în stațiuni turistice și merită să alocați timp fiecăreia, bucurându-vă de diversitate.
- Vizitați și celelalte insule din apropiere, fiecare oferă experiențe interesante, frumoase și diferite. În apropiere de Bali se găsesc insulele Gili, în care merită să stați cel putin 3 nopți; veți avea parte de plaje senzaționale cu nisip fin și alb, apusuri spectaculoase, snorkelling și scuba diving cu broaște țestoase.
- Vizitați cel puțin o cascadă din Bali, drumul prin junglă și peisajul locurilor vă vor oferi o experiență de neegalat.
Călătoria noastră s-a desfășurat cam așa:
Am zburat din București până în Dubai timp de 5 ore cu Fly Dubai, am rămas peste noapte la un hotel din aeroport, apoi am continuat drumul cu un zbor de zi cu Emirates Airlines până în Bali. Am plecat la 08:00 și am ajuns în Denpasar la 22:00, după 9 ore. Am petrecut apoi: 3 nopți în Nusa Dua, 3 în Gili Trawangan, 4 în Ubud și înca 3 în Seminyak.
Mai jos puteți vedea itineriariul parcurs în cele două săptămâni, având la dispoziție și o hartă cu locurile pe care le-am vizitat.
Enjoy!
Travel to Happiness!
6 comments
Comment by Catalina
Catalina 27 iulie 2018 at 16:54
Foarte util articolul. Cu ce v-ați deplasat intre locurile in care ati avut rezervate hotelurile? Multumesc
Comment by Raluca
Raluca 22 septembrie 2018 at 11:38
Buna, traveltohappiness,
Pot sa spun ca ne pregatim vacanta pentru luna iulie si cautand pe internet “to do’s” in Bali, am decis sa urmam intocami itinerarul vostru.
Ne puteti ajuta, va rog, si cu un buget aproximativ pentru cele 2 saptamani?
Multumesc, zi frumoasa!
Comment by Bianca
Bianca 8 ianuarie 2019 at 12:08
Buna!
In ce perioada ai fost in Bali?
Comment by Fivia Bobocea
Fivia Bobocea 9 ianuarie 2019 at 14:06
Buna!Impresionant intinerariul tău!Chiar cel mai frumos pe care l-am văzut!Felcitari!As vrea sa te intreb cam care este costul total al acestei frumoase aventuri???Sa stiu daca are rost sa incep sa organizez.Multumesc!!!
Comment by Claudiu
Claudiu 28 martie 2019 at 21:52
Foarte frumos blogul . Am sa plec in iunie si eu si m-am inspirat foarte mult din itinerariul voastru. Voiam sa stiu in ce perioada ati fost si cam ce buget ati avut pentru tot ce ati vizitat.
Multumesc
Comment by Roxana
Roxana 25 noiembrie 2019 at 9:28
In ce perioada a fost excursia in Bali? Este ok in Februarie? Am văzut ca sunt șanse mari de ploaie.