Sorrento al Limone

28 august 2016

Orașul lămâilor de Sorrento și locul unde s-au născut delicioasele paste cannelloni, te întâmpină cu peisaje ce rămân pe retină și mâncăruri care îți încântă papilele gustative.

Acum o lună, am fost pentru câteva zile pe Coasta Amalfitană şi am ales sa înnoptez în Sorrento, un oraş liniștit, situat pe malul mării tireniene, în mijlocul unor plantații parfumate de lămâi. Stațiunea este renumită pentru clima blândă, tradițiile şi descoperirile arheologice încă intacte, apusurile senzaționale şi gastronomia autentică.

IMG_8106

Datorită poziţiei strategice, Sorrento poate fi o opțiune bună de cazare dacă vreți să vizitați zona Amalfi, întrucât prețurile sunt mai mici decât în Positano şi puteți ajunge uşor în celelalte obiective din zonă: Napoli, Pompei, insulele Capri și Ischia, Ravello sau Amalfi.

Situată regește între Golful Napoli în partea de nord și Salerno în sud, Peninsula Sorrentină este un promontoriu cu mii de nuanțe strălucitoare și reflexii delicate, ce i-au făcut pe vizitatorii din întreaga lume să se îndrăgostească și să revină aici.

IMG_8111

CUM SE AJUNE ÎN SORRENTO

Cel mai apropiat aeroport este cel din Napoli, iar de acolo trebuie să luați un alt mijloc de transport, având la dispoziție urmatoarele variante:

  • Trenul Circumvezuviana – din stația centrală Napoli face o oră şi 10 minute și costă 3 euro; mai multe detalii gasiți aici
  • cu maşina faceți cam 40 de minute
  • cu vaporul, care pleacă zilnic din portul Napoli, din fața Castelului Maschi Angioino, ajungeți în 40 de minute și costă 11 euro; apoi din portul Sorrento puteți lua autobuzul galben care se opreşte în centru
  • cu autobuzul faceți o oră şi jumătate, iar biletul costă 10 euro

IMG_8007

Sorrento a fost întotdeauna o destinație turistică de excelență, frecventat de vizitatori pe Grand Tour și apoi de turiști de elită în secolul al XIX-lea, când au inceput să se construiască marile hoteluri.

Turismul a început să se facă cu adevărat în Italia în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, odată cu „Marele Tur” (Grand Tour). Aceasta a fost o perioadă în care aristocraţi europeni, dintre care mulți erau britanici, au vizitat părți ale Europei precum Italia, Grecia și alte locuri mediteraneene, cu scopul de a studia arhitectura veche și cultura locală. Grand Tour a fost, în esență, declanșat de cartea „Voyage în Italia”, scrisă de preotul romano-catolic Richard Lassels, și publicat în 1670.

OBIECTIVE TURISTICE

Principalele obiective turistice din Sorrento sunt: Piazza Tasso (piața centrală a oraşului), mănăstirea San Francesco, Catedrala din Sorrento, Piazza della Vittoria, Muzeul Correale di Terranova, Parcul Villa Comunale, Vallone dei Mulini şi portul Marina Grande. Dacă vă țin picioarele, pot fi vizitate într-o zi, plimbându-vă pe jos pe străduțele cochete, pline de boutique-uri colorate.

De asemenea se pot face diferite tururi în care să vizitați plantații de lămâi, să vedeți cum se fabrică celebrul lichior limoncello di Sorrento, sau puteți încerca un tur gastronomic.

IMG_7255 IMG_7254 IMG_7251 IMG_7250 IMG_7253 IMG_7252 IMG_8006 IMG_8014 IMG_8011 IMG_8004 IMG_8001

CAZARE

Eu m-am cazat chiar în inima orașului, lânga Piazza Tasso, într-un apartament de tip B&B, Sorrento Flats, un loc ideal pentru a putea vizita zona pe jos; mai multe detalii găsiţi aici.

M-am simţit foarte bine acolo și recomand acest loc atât datorită poziţiei centrale, dar mai ales datorită atmosferei familiale. După cum spune chiar gazda, Luigi Scarpati:  ’’Ospitalitatea simplă și din inimă pe care o găsești acolo, te va face să te simţi, nu ca un client, ci ca un vechi prieten’’.

Vedere către Piazza Tasso de la balconul Sorrento Flats

Vedere către Piazza Tasso de la balconul Sorrento Flats

PLAJE

Deşi este un oraş situat pe malul mării, Sorrento are doar câteva plaje, toate cu pietriş, sau suspendate pe nişte pontoane, destul de înghesuite. Marina Picola şi Marina Grande Beach sunt cele mai cunoscute, însă dacă vreți să evitaţi aglomerația, mai sunt câteva în zonă, doar că trebuie să folosiți un mijloc de transport pentru a ajunge la ele: Cuola, La Conca Azzurra, Marina della Lobra, Marciano, Marina del Cantone.

CE MI-A PLĂCUT ÎN

SORRENTO

Marina Grande este un sat pescăresc ce păstrează încă aroma vechilor tradiții, ce se împletesc încântător de armonios cu briza mării. Casele mici, fermecătoarele bărci tradiționale și restaurantele așezate în port, fără a-i modifica alura sa inițială de sat de pescuit, m-au făcut să simt că am păşit în timp.

IMG_8116 IMG_8118

IMG_8003

Muzeul Correale di Terranova

Situat în interiorul Palazzo Correale, Muzeul Correale di Terranova di Sorrento, cunoscut pentru picturile murale mărețe, găzduieşte o colecție impresionantă de artefacte romane şi greceşti, împreună cu picturi napoletane din secolele XVII şi XVIII.

IMG_8121

AM TRÃIT O EXPERIENTÃ CULINARÃ DE NEUITAT ÎN RESTAURANTUL UNDE A FOST INVENTAT CANNELLONI

RISTORANTE ‘O PARRUCCHIANO LA FAVORITA

IMG_8108

Cannelloni a fost inventat în anul 1907, în restaurantul La Favorita, mai bine ştiut ca ’’O Parrucchiano’’ din Sorrento, de către bucătarul Salvatore Coletta.

Fiind o gurmandă înnăscută, i-am rugat pe prietenii mei italieni să mă ducă la un restaurant tradițional. Aşa am descoperit locul unde s-au inventat celebrele rulouri din paste umplute cu carne.

La începutul anilor 1920, bucătarul Salvatore Coletta le rula în stil mare, fiind mai generos cu carnea, schimbându-le astfel denumirea, din stracinati în cannelloni. Delicioasele rulouri umplute cu carne, legume, brânză sau diverse alte combinații de ingrediente, au dobândit o reputație remarcabilă datorită lui Federico Nicola, ce a lucrat ca bucătar în restaurantul La Favorita timp de peste treizeci de ani.

IMG_7995 IMG_7992 IMG_7996

Ȋncă de când am intrat în restaurant m-au învăluit aromele îmbietoare ce venau din superba gradină, plină de flori mediteraneene, arbori de citrice unde am văzut cele mai mari şi mai frumoase lămâi, statuete zvelte şi felinare cu lumină caldă.

Când mă gândesc la Italia, simt deja gustul savuros al mâncărurilor, pentru că italienii nu stiu să gătească altfel decât foarte bine, ei au în cultura lor arta de a prepara orice, cu gust, iar în acest restaurant într-adevăr totul este la superlativ.

Am comandat mai multe feluri: paste, risotto, fructe de mare, flori de dovlecel umplute cu ricota și am mâncat din toate pentru că efectiv nu mă puteam abṭine să gust din fiecare. Aşadar, dacă ajungeți in Sorrento, nu ratați o experiență gastronomică de neuitat în celebrul restaurant O Parrucchiano la Favorita.

Contact:

Adresa: Corso Italia 71, 80067, Sorrento, Italy

Tel: 081 8781321

IMG_7994 IMG_7999 IMG_7993 IMG_7998 IMG_7991 IMG_8009 IMG_7997 IMG_7990

BELLEVUE SYRENE 

LOCUL MEU FAVORIT DE UNDE AM ADMIRAT APUSUL

IMG_8012       

O altă experiență memorabilă a fost apusul văzut de pe terasa restaurantului La Pergola. Acesta aparține hotelului Bellevue Syrene, unul dintre locurile preferate de actori şi scriitori celebri, pentru petrecerea vacanṭelor în Sorrento.

Hotelul a apărut pe rămășițele splendide ale unei vile maiestuoase, o casă destinată înaltei aristocrații romane, printre care împăratului Augustus însuși. Locaţia de 5 stele învaluită în istorie, artă și mister, oferă vederi magnifice la golful Napoli, insula Capri și muntele Vezuviu. Pentru a vă putea bucura de vederea splendidă și atmosfera romantică, puteţi lua cina în restaurantul hotelului, in timp ce admiraţi apusul soarelui, ce se ascunde graţios în spatele insulei Capri.

CONTACT

Piazza della Vittoria 5
80067 Sorrento ITALY
Ph: +39 081 8781024
Fax: +39 081 8783963
info@bellevue.it

IMG_7260 IMG_8013 IMG_7258 IMG_7247

Ţinut plin de culori, tradiții și legende, Sorrento uimește și inspiră dintotdeauna! Legenda spune că sirenele care traiesc în marea tireniană au lăsat moștenire această peninsulă și chiar și astăzi, ele vrăjesc cu cântul lor vizitatori din întreaga lume, convingându-i să se întoarcă.

IMG_7307

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go top