11 noiembrie 2017

San Francisco top 15 atracţii

San Francisco este un oraș eclectic, ce m-a impresionat de la prima vedere, prin varietatea ce se regăsește în geografia, topografia și stilurile sale arhitecturale.

Situat în nordul statului California, pe o peninsulă de 11 km2, cu un relief format din 44 de dealuri, San Francisco are o arhitectură urbană originală, un mix spectaculos între Europa și America.

Podul Golden Gate, istoricele tramvaie ’’Cable cars’’, infama închisoare Alcatraz, faimoasa stradă Lombard, casele victoriene, sunt doar câteva dintre atracţiile ce fac din San Francisco un oraș unic în lume.

Înainte de a explora orașul, luaţi-vă o geacă și pregătiţi-vă de o vreme temperat-oceanică cu vânt, ceaţă și nori, asezonată cu soare pe alocuri.

Iată mai jos 15 atracţii din San Francisco ce pot fi văzute în 3  zile.

1 Fisherman’s  Wharf

Fisherman’s Wharf este unul dintre cele mai populare cartiere din San Francisco, având tot felul de atracţii turistice. 

Situat pe malul apei, cuprinde Piața Ghirardelli, Pier 39, de unde pleacă feribotul către insula Alcatraz, precum și o mulțime de restaurante cu fructe de mare și magazine de suveniruri.

San Francisco

Fichermans Warf San Francisco

San Francisco San Francisco San Francisco

2 Pier 39

Pier 39 este un dig situat la marginea cartierului Fisherman’s Wharf, aproape de North Beach, Chinatown și Embarcadero. Zona este ușor accesibilă prin intermediul tramvaielor Cable cars.

De pe dig se pot vedea Insula Angel, Insula Alcatraz, Podul Golden Gate și leii de mare. Vasele de croazieră de la Blue & Gold Fleet pleacă de la Pier 39.

Neaparat trebuie să încerci platoul de fructe de mare la Restaurantul Fog Harbour Fish House care se află chiar la intrarea pe Pier 39.

San Francisco San Francisco

San Francisco San Francisco San Francisco San Francisco San Francisco

3 Alcatraz

Pe insula Alcatraz se află fosta închisoare federală în care au fost închiși Al Capone „Scarface”, George Kelley „Machine Gun” și Robert Stroud „The Birdman”.

Pentru a vizita închisoarea, trebuie achiziţionate biletele cu mult timp înainte. Alcatraz Cruises  https://www.alcatrazcruises.com/ este sursa oficială pentru biletele de transport pe insulă. Se pot cumpăra bilete online, telefonic sau personal.

  • Online: www.alcatrazcruises.com
  • Telefon: 1-415-981-ROCK (415-981-7625)
  • În persoană: La punctul de plecare al feribotului la Pier 33

Noi nu am apucat să luăm bilete din timp pentru excursia pe insula Alcatraz, așa că am făcut o plimbare cu vaporul pe sub podul Golden Gate, unde am vânat cu privirea balenele din golful San Francisco.

San Francisco

San Francisco San Francisco

4 Ghirardelli Square

Tot în zona Fichermans Wharf, dacă te plimbi pe malul apei, ajungi în Ghirardelli Square, o piață publică ce găzduieste tot felul de magazine și restaurante.

Pe locul unde se află acum piaţa, inițial a fost o fabrică de ciocolată, înființată de Domenico „Domingo” Ghirardelli în 1895. 

Zona este una dintre cele mai plăcute locuri de plimbare și cumpărături din San Francisco.

Adresă: 900 North Point St, San Francisco, CA 94109, USA

San Francisco San Francisco

San Francisco San Francisco San Francisco San Francisco

San Francisco San Francisco San Francisco

5 Golden Gate

Golden Gate a fost cel mai lung pod de suspensie din lume până în 1964, măsurând 2,7 kilometri. Este emblema orașului San Francisco și este totodată cel mai fotografiat pod din lume.

Pe 20 ianuarie 2017 s-au celebrat 80 de ani de la inaugurarea podului, care încă are o alură modernă și este atracţia numărul unu a orașului San Francisco.

San Francisco

6 Parcul Golden Gate 

Cu o surafaţă de 412 hectare, imensul parc Golden Gate este o oază de verdeaţă și relaxare, având o sumedenie de atracţii, cum ar fi: De Young Museum (Muzeul Young), Academy of Sciences (Academia de Stiinţe), Japanese Tea Garden (Grădina Japoneză), Conservatory of Flowers (Seră de flori), Kezar Stadium (Stadionul Kezar), Polo Field (Arena de polo).

Grădina japoneză în care se găsește și o casă de ceai, este atracţia mea preferată din Parcul Golden Gate. O plimbare prin această grădină creează o trezire intensă a simțurilor prin sunetele cascadelor, lumina caldă a felinarelor și mirosul îmbietor al florilor.

San Francisco

San Francisco San Francisco San Francisco

7 Cliff House

Nu se poate să ajungi în San Francisco fară să te oprești la restaurantul Cliff House. Locaţia este într-o clădire cu o istorie tumultoasă, ce a fost construită în anul 1863 de Charles Butle, un mogul al vremii în domeniul imobiliar.

De-a lungul timpului a suferit tot felul de modificări, chiar a ars de mai multe ori, dar de fiecare dată a fost reconstruită. Vederea de acolo este senzaţională, clădirea cu geamuri imense fiind situată chiar pe malul oceanului, cocoţată pe niste stânci.

Poţi lua prânzul în timp ce admiri sutele de pescăruși de pe Seal Rock, sau ruinele băilor Sutro.

Adresă: 1090 Point Lobos Avenue, San Francisco, CA 94121

San Francisco

8 China Beach

Plaja se află în Golden Gate National Recreation Area într-un mic golf, cuprins între Lands End și Baker Beach. China Beach are o vedere spectaculoasă către Podul Golden Gate.

Numită după pescarii chinezi care au campat aici în trecut, plaja este un loc minunat de relaxare și una dintre cele mai sigure plaje pentru familii. China Beach oferă ape puțin adânci pentru copii să se joace și, uneori, are salvamari la datorie în timpul verii.

San Francisco San Francisco

9 Nob Hill

Nob Hill este un cartier bogat din San Francisco, unul dintre cele 44 de dealuri ale orașului, centrul său fiind la intersecția dintre California Street și Powell Street. Tot acolo se află două din cele mai renumite și scumpe hoteluri: Fairmont și Mark Hopkins.

‘‘Nob’’ este o abreviere britanică dispreţuitoare a cuvintelor nobil/nobilime ce se referă la clasele superioare. Locaţia este, de asemenea, denumită derizoriu ’’Snob Hill’’ (Dealul Snobilor).

San Francisco San Francisco

San FranciscoSan Francisco San Francisco

10 Strada Lombard

Nebișnuita stradă Lombard este considerată strada (aproape) cea mai strâmbă din America și trebuie neaparat să o vezi dar mai ales să dai o tură cu mașina pe ea.

Partea faimoasă este situată între Jones Street și Hyde Street, o adresă exactă pentru a ajunge este: Lombard Street 1070, San Francisco, California 94109.

San Francisco

San Francisco

San Francisco

11 Plimbare cu tramvaiele ’’cable cars’’

”Cable Cars” sunt o emblemă a orașului San Francisco și fac parte din reţeaua de transport urban, operată de Calea Ferată Municipală.

Istoricele tramvaie circulă pe 3 linii: California St. line: 1878; Powell-Mason line: 1888; Powell-Hyde line: 1957.

Noi am mers pe linia 1888, de la staţia Fichersman Wharf pâna la Market Street, apoi ne-am plimbat pe jos prin cartierul financiar.

Iată cum se schimbă linia tramvaielor ”cable cars”

San Francisco

12 Union Square

Union Square este centrul financiar, de cumpărături, teatru și artă din oraș ce se remarcă în peisajul urban, datorită zgârie-norilor.

În zonă se află și Transamerica Pyramid. Clădirea situată pe strada Montgomery la numărul 600, are o înălţime de 260 de metri și 48 de etaje.

San Francisco

Transamerica Pyramid

San Francisco San Francisco San Francisco San Francisco San Francisco

 13 Castro-Noe Valley 

Coloratul cartier Castro (Valea Eureka) este centrul cultural al comunității LGBT din San Francisco. Noe Valley din apropiere, este plină de restaurante, magazine și case victoriene de-a lungul străzilor.

San Francisco San Francisco

San Francisco

14 Twin Peeks

Aceasta este cu adevărat una dintre cele mai spectaculoase atracții din San Francisco! Twin Peaks este locul unde localnicii preferă să-și ducă oaspeții, pentru o vedere panoramică a orașului.

Cele două dealuri cu înălţimi de 241 de metri, se află intr-un cartier rezidenţial mai izolat, însă este foarte ușor de ajuns, dacă aveți o mașină. Mergeți pe Market Street spre vest, până aproape vârful dealului (unde numele se schimbă în Portola Drive), apoi faceți dreapta pe Twin Peaks Boulevard.

Un drum scurt, înclinat, vă duce la parcarea de sus, de unde se pot vedea multe dintre reperele orașului San Francisco: Podul Golden Gate, Alcatraz, Transamerica Pyramid, zgârie-norii din centrul orașului și Market Street.

San Francisco

15 Painted Ladies (Doamnele Pictate) 

Painted Ladies (Doamnelor pictate) sunt casele victoriene și edwardiene pictate în trei sau mai multe culori, pentru a le pune în evidenţă detaliile arhitecturale. Aproximativ 48.000 de astfel de case s-au construit în San Francisco între 1849 și 1915.

Există totuși un loc ce a devenit celebru, deoarece poţi surprinde într-un singur cadru arhitecura eclectică a orașului. În zona parcului Alamo sunt 7 case victoriene construite pe strada Steiner 710-720, iar în spatele lor răsar din departăre zgârie norii din Union Square.

Adresă: Strada Steiner 710-720, vizavi de Piaţa Alamo din vecinătatea cartierului Haight Ashbury

San Francisco

San Francisco

După ce am explorat acest oraș timp de trei zile, cu mașina, pe jos, cu tramvaiul, cu uber-ul sau cu barca, cel mai mult mi-a plăcut cartierul Pacific Hights.

Acolo am putut admira unele dintre cele mai frumoase și mai scumpe case din San Francisco, multe dintre ele având și vedere la ocean.

San Francisco

Goslinsky House San Francisco

San Francisco

San Francisco este fermecător, frumos, arhitectural, eclectic. 

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go top