MUZEUL RODIN DIN PARIS

Anul 2017 - Centenarul Rodin

Deschis în anul 1919, la iniţiativa artistului Auguste Rodin, Muzeul Rodin este unul dintre locurile mele preferate din Paris.

O vizită la Muzeul Rodin este o experiență unică, o incursiune în timp, locul reușind să capteze atenţia nu numai prin obiectele de artă, dar și printr-o superbă grădină întinsă pe trei hectare, ce recrează contextul istoric al Parisului anilor 1900.

Amplasat într-o zonă centrală, pe strada Varenne nr 77, în incinta hotelului Biron, muzeul se poate vizita în două ore.

RODIN ŞI HOTELUL BIRON

Auguste Rodin 1898

În perioada în care locuia în Villa des Brillants, Rodin a început să folosească Hotelul Biron ca atelier, începând cu anul 1908. Ulterior a donat statului francez întreaga sa colecție de artă: sculpturi, picturi, fotorafii, cu condiţia ca hotelul să fie transformat într-un muzeu dedicat lucrărilor sale.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin (12 noiembrie 1840 – 17 noiembrie 1917) a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

Cele trei umbre (Les Trois Ombres) 1886 - Auguste Rodin

Cele trei umbre (Les Trois Ombres) 1886 – Auguste Rodin

MUZEUL RODIN

Muzeul conține cele mai multe dintre creaţiile semnificative ale lui Rodin, inclusiv Gânditorul, Sărutul și Poarta Infernului. Grădinile din jurul clădirii muzeului gazduiesc multe dintre faimoasele sculpturi în mărime naturală. Lucrările sale expun adevarul uman într-o manieră foarte expresivă, artistul obișnuind să supradimensioneze mâinile și picioarele statuetelor sale.

Ganditorul 1903

Colecțiile din Muzeul Rodin sunt foarte diverse. În ultimii douăzeci de ani din viaţa sa, pe când trăia în Meudon, Rodin a început să colecţioneze lucrări antice din Egipt, Grecia și Roma, iar mai târziu, din Orientul Îndepărtat. Prieteniile sale cu diferiţi artiști au fost o oportunitate de a face schimburi de lucrări, ajungând să aibă în colecţia sa Théodule Ribot, Alfred Roll, Eugène Carrière, Charles Cottet, Jules Dalou, Alexandre Falguière sau Jean-Paul Laurens.

Muzeul dispune şi de o sală dedicată operelor lui  Camille Claudel, eleva, amanta şi muza lui Rodin. Câteva picturi de Monet, Renoir și Van Gogh, ce au fost în colecțiile personale ale marelui artist sunt prezentate de asemenea.

Tânăra cu pălărie înflorată (1824-1896)

Valul sau scăldătorii /La Vague ou Les Baigneuses – Camille Claudel (1897-1903)

GRĂDINA SCULPTURILOR

Grădina sculpturilor, cu o suprafață de trei hectare, se împarte într-o grădină de trandafiri, la nord de hotelul Biron, și o suprafaţă mare acoperită cu gazon, la sud. Ȋn capătul grădinii, încheind perspectiva, se află un spaţiu de odihnă format dintr-o terasă si un cărpiniş situat în spatele unei împletituri de nuiele.

Cupola Domului Invalizilor vazut din gradina muzeului Rodin

Cu ocazia renovării grădinii din 1993, două trasee tematice au fost proiectate la est și la vest: „Jardin d’Orphée„, unde vegetația și pietrele se întrepătrund ca un preludiu la descoperirea operei lui Rodin și „Jardin des Sources”, ale căror trasee sinuoase, presărate cu surse de apă, formează entități singulare și autonome.

Pe mine cel mai mult m-a impresionat Poarta Infernului, o compoziţie amplă inspirată din scrierile lui Dante, ce este o sinteză a lucrăilor sale, în care încearcă să surprindă decăderea morală a vremurilor, printr-o analogie vizuală de excepţie.

Poarta Infernului

ANUL 2017

CENTENARUL AUGUSTE RODIN

Anul 2017 marchează 100 de ani de la moartea marelui artist, fiind organizate mai multe expoziţii în diferite locuri din Paris şi din lume.

Ȋn perioada 22 martie – 31 iulie 2017 poate fi văzută în incinta Grand Palais din Paris, o expoziţie specială, unde sunt expuse peste 200 de obiecte de Rodin, dar şi Bourdelle, Brâncuşi, Picasso, Matisse, Giacometti, Beuys, Baselitz, Gormley.

Pentru a celebra centenarul Rodin, Legiunea de Onoare prezintă în incinta Muzeului de Arte Frumoase din San Francisco o instalaţie dedicată, cuprizând aproximativ 50 de obiecte din bronz, marmură şi ghips, ce poate fi văzută până pe 29 aprilie 2017.

Ganditorul

În anul 1907 a lucrat și marele sculptor român Constantin Brâncuși în atelierul lui Rodin. După numai câteva luni, acesta a părăsit studioul spunând:

„Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!”

Adresă:

  • Musée Rodin, 77 rue de Varenne, 75007 Paris
  • Telefon: 01 44 18 61 10
  • Metrou: staţia Varenne (linia 13) sau staţia Invalides (linia 13 și linia 8)
  • RER: statia Invalides (linia C)
  • Autobuze: 69, 82, 87, 92: Boulevard des Invalides

[google_maps id=”2475″]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go top