Marele Canion în două zile cu mașina

12 septembrie 2017

Marele Canion este o experiență copleșitoare, pe care ai așteptat o viaţă să o trăiești. Considerat una dintre cele șapte minuni naturale ale lumii, Marele Canion are o grandoare ce nu poate fi descrisă în cuvinte, te atrage, te intrigă și te invită să-l descoperi iar și iar.

Acest canion masiv, sculptat în 17 milioane de ani de râul Colorado, se întinde pe o distanţă de 446 km, are o lăţime ce variază între 6 km și 29 km, iar distanţa până la râu este de aproximativ 800 m, dar ajunge și până la 1857 m în anumite zone.

Marele Canion South Rim

Straturile de rocă expuse în afișajul canionului de peste două miliarde de ani de istorie geologică, descriu un peisaj ameţitor.

Pentru explorarea Marelui Canion în detaliu, ar fi nevoie de luni de zile. Există totuși și soluţii pentru o zi sau două, însă asta presupune alegerea unei anumite părți, fiind nevoie de o zi măcar pentru fiecare.

Marele Canion cuprinde mai multe zone distincte, cele mai populare și accesibile fiind Grand Canyon West Rim și Grand Canyon South Rim.

Există o sumedenie de trasee ce pot fi făcute în canion, însă acestea necesită pregătire și condiţie fizică, multe dintre ele fiind periculoase. În perioada de vară, iunie-septembrie, temperaturile sunt foarte ridicate, ajungând la peste 40°C, iar sursele de apă sunt inexistente pe anumite porţiuni.

Pentru a vizita Marele Canion am alocat 2 zile din excursia noastră, în prima zi am vizitat West Rim iar în a doua, South Rim.

Ziua 1

Pentru a vedea Marele Canion trebuie luat în calcul drumul și parcurgerea unor distanţe considerabile dacă pleci din Las Vegas și vrei să dormi în Page, așa cum am făcut noi. În prima zi am parcurs 768 km în 9 ore și am vizitat Barajul Hoover Dam și Grand Canyon West Rim.

Hoover Dam

Am plecat din Las Vegas după prânz și am mers pe ruta US 93 către barajul Hoover Dam.

Am profitat de peisaj și ne-am oprit din când în când să mai facem poze.

În drum spre Marele Canion

Un reper istoric național, barajul Hoover este cel mai înalt din emisfera vestică, aflat la mai mult de 725 de metri deasupra râului Colorado. S-a lucrat 5 ani la construcţia lui, iar în anul 1936 a fost finalizat.

După 45 de minute am ajuns la baraj și am lăsat mașina într-o parcare. Când am coborât ne-a lovit un val de caldură de 46°C, așa că ne-am grăbit să facem repede poze. Am rezistat în căldura aia doar 20 de minute, după care am revenit la mașină pentru a ne continua traseul către West Rim.

Grand Canyon West Rim

De la Hoover Dam până la Grand Canyon Skywalk Eagle Point sunt 157 de km pe care i-am făcut în două ore.

Grand Canyon West Rim aparţine de Tribul Hualapai, astfel că pentru a intra în parc, trebuie lăsată mașina într-o parcare. De acolo se ia un autobuz care face mai multe opriri la principalele puncte de atracţie: Hualapai Ranch, Eagle Point, Grand Canyon Skywalk și Guano Point.  Biletul de intrare în parc este de 49.92 $.

Eagle Point Marele Canion

Eagle Point Marele Canion

Cea mai spectaculoasă vedere este în zona Eagle Point (Punctul Vulturului), acolo unde se poate vedea în sedimentele canionului forma unui vultur cu aripile larg deschise.

Eagle Point

Dar nici Guano Point nu se lasă mai prejos

Guano Point Marele Canion

Marele Canion Guano Point

Grand Canyon Skywalk

În 2007, s-a inaugurat o platformă de sticlă în formă de potcoavă ce se extinde la 70 de metri deasupra marginii canionului, în zona Eagle Point. O privire în jos prin podeaua de sticlă oferă vederi ameţitoare asupra uneia dintre cele șapte minuni naturale ale lumii. Având frică de înalţime mi-a fost destul de greu să mă uit și mai ales să merg, fară să-mi tremure picioarele.

Grand Canyon Skywalk

Marele Canion Skywalk

Biletul de intrare la Grand Canyon Skywalk Eagle Point este de $21.65.

Există și alte variante de pachete ce cuprind tot felul de activităţi, cum ar fi: plimbare cu elicopterul, plimbare cu barca pe râul Colorado. Mai multe informaţii găsiţi  aici. 

Dupa 3 ore petrecute în parc, a venit timpul să mergem către un loc de cazare. Există câteva cabane unde se poate dormi în zona de sud a canionului, chiar în Parcul Naţional. Pentru a gasi locuri libere, trebuie făcută rezervarea cu mult timp în avans, mai multe detalii găsiţi aici.

Tutuși, sunt și alte variante de cazare în  orașele din apropiere cum ar fi :

 • Valle, Arizona – 50 km sud pe autostrada 64
 • Red Lake, Arizona – 69 km sud pe autostrada 64
 • Williams, Arizona – 100 km sud pe autostrada 64
 • Flagstaff, Arizona – 80 km (130 km) la sud-est pe autostrăzile 64 și 180

Deși am avut mai mult de condus, adică 557 km în 6 ore, noi am ales să stăm în Page, pentru a putea vizita a doua zi de dimineaţă Antelope Canyon, o atracţie pe care am vrut neaparat să o vedem.

Ziua 2

În drum spre Grand Canyon South Rim, chiar la ieșirea din orașul Page, am făcut o oprire de 2 ore pentru a vizita Antelope Canyon un alt spectaculos canion, despre care puteti afla mai multe într-un articol dedicat aici.

Horseshoe Bend

De la Antelope Canyon am condus 10 minute până la Horseshoe Bend (Cotul Potcoavei). Situat la mică distanță în aval de Barajul Glen Canyon și de Lacul Powell, Horseshoe Bend este un punct de belvedere spectaculos.

Accesibil de la o distanţă de 1.2 km de la U.S. Highway 89, poate fi văzut de pe stâncile abrupte ale părții sudice a Marelui Canion, unoscută sub numele de The South Rim.

Drumul de 1.2 km ce trebuie parcurs pe jos pentru a vedea Horseshoe Bend este destul de dificil, din cauza căldurii mai ales, dar și din cauza pantelor ce trebuie coborâte și urcate pe un teren nisipos. Vederea senzaţională de la capătul drumui merită însă tot efortul, după cum puteţi observa în poze.

Horseshoe Bend Marele Canion

Grand Canyon South Rim

De la Horseshoe Bend am mers 212 Km, (2h 30min) până la Grand Canyon South Rim Park prin partea de Est, cunoscută și ca “Desert View”.

Odată ajunse în parc, am plătit biletul de intrare cu mașina (30 $), apoi a trebuit să ne decidem ce variantă de vizitare alegem. Aveam posibilitatea să mergem fie cu mașina pe traseul Desert View Drive, fie pe unul dintre traseele ce se fac cu autocarele puse la dispoziţie de administraţia parcului.

Există patru rute ce se fac cu autobuze în zona South Rim și care acoperă mai multe puncte de interes. Acestea sunt gratuite și circulă toată ziua putand fi luate o data la 30 de minute.

1) Traseul Village (albastru): durata 50 de minute dus-întors, conectează următoarele puncte:

 • Grand Canyon Visitor Center
 • Market Plaza
 • Shrine of the Ages/Park Headquarters
 • El Tovar/Hopi House/Train Depot
 • Village Amphitheater
 • Verkamp’s Visitor Center
 • Bright Angel și cabanele Maswik
 • Lookout Studio
 • Kolb Studio
 • Bright Angel Trail
 • Backcountry Information Center
 • Mather Campground/Trailer Village

2) Traseul Kaibab Rim (Orange), durata 50 de minute dus-întors, conectează urmatoarele puncte:

 • Mather Point
 • Yavapai Geology Museum
 • South Kaibab Trailhead
 • Yaki Point
 • Pipe Creek Vista

3) Traseul Hermit Road (Roșu) – 80 de minute dus-întors, conectează urmatoarele puncte, iar autobuzele de retur se opresc doar la 4 opriri: Hermits Rest, Pima, Mohave și Powell.

 • Rim Trail
 • Greenway Trail
 • Trailview Overlook
 • Powell Memorial
 • Mohave Point
 • The Abyss
 • Pima Point
 • Hermits Rest
 • Hermit Trail

4) Traseul Tusayan / Parc & Ride: durata 40 de minute dus intors

 • IMAX Theater/ R.P.’s Stage Stop
 • Best Western Grand Canyon Squire Inn
 • The Grand Hotel
 • Big E Steakhouse and Saloon

Am ales să mergem cu mașina pe traseul Desert View Drive de la est la vest, presărat cu o mulţime de puncte de belvedere.

Marele Canion Desert View Drive

Sursa foto: https://www.nps.gov/grca

Am început cu Desert View Visitor Center, unde am zăbovit mai mult pentru a mânca și a cumpăra suveniruri. Zona de servicii include un turn de observare istoric, librarie, un restaurant, magazin general, o staţie de benzină și o tabără sezonieră.

Apoi  am continuat vizitarea oprindu-ne la urmatoarele puncte:

Navajo Point

Marele Canion Navajo Point

Moran Point

Grand View Point

Marele Canion Grand View Point

După Grand View Point am pornit pe drumul către Las Vegas, pe care l-am parcurs în 4 ore și jumătate, încheindu-se astfel excursia la Marele Canion.

Deși am încercat să vedem cât mai multe atracții în două zile, am rămas totuși cu senzația că trebuie să revin la Marele Canion. Pentru o experiență cu adevărat unică, cred că este nevoie de minim o săptămână. Mi-aș dori să adaug o plimbare cu elicopterul la apus, o cursă de rafting pe fluviul Colorado și o drumeție până la cascada Havasupai.

Dincolo de toate cuvintele care pot fi spuse despre această capodoperă a naturii, Marele Canion trebuie contemplat și ascultat în liniște.

4 comments

 1. Comment by Ioana

  Ioana Reply 7 mai 2018 at 13:13

  Buna,
  Din cate am vazut pe TripAdvisor pe Skywalk nu poti intra cu telefon sau aparat foto. Pozele publicate de tine sunt cele facute de fotografii lor sau exista vreo taxa suplimentara pentru a putea face poze. Foarte util articolul. 🙂 Mersi!

 2. Comment by Silviu Hritac

  Silviu Hritac Reply 10 septembrie 2019 at 19:30

  extra ordinar fantastic!

 3. Comment by gheorghe balaban

  gheorghe balaban Reply 7 septembrie 2020 at 16:13

  Fantastic! Am fost anul trecut. Aș vrea să revin cât pot de repede.

 4. Comment by Cristina Barzecu

  Cristina Barzecu Reply 5 aprilie 2022 at 14:00

  Buna ! Crezi ca ar merge sa vizitez marele canion daca plec din los angeles dimineata spre marele canion și după sa ne continuam drumul spre las vegas unde avem cealalata cazare?Va fi mult de condus ?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go top