Antelope Canyon

Lower Antelope Canyon sau Upper Antelope Canyon?

Chiar la ieșirea din orașul Page, din statul american Arizona, natura a creat un spectaculos canion, un paradis al fotografilor, ce poartă numele de Antelope Canyon. Am descoperit această atracție atunci când pregăteam traseul pentru a vizita Marele Canion. Văzând fotografiile spectaculoase de acolo, am zis că trebuie neapărat să ajung și eu, dacă tot sunt în zonă.

Antelope Canyon s-a format prin eroziunea rocilor, datorată inundării și a altor procese de mișcare a curenţilor de aer în subteran. Apa de ploaie se scurge cu viteză, în special în timpul sezonului musonilor, intrând în bazinul extins deasupra secțiunilor canionului. De-a lungul timpului, căile de trecere a apei s-au erodat, făcând coridoarele mai adânci și netezind marginile dure. Astfel, au luat cu timpul forme caracteristice „care curg” în stâncă.

Încă au loc inundații în canion, ce pot reprezenta un real pericol pentru vizitatori. Pe 12 august 1997, unsprezece turiști și-au pierdut viaţa în Lower Antelope Canyon, fiind surprinși de o inundaţie. Tocmai de aceea accesul in parc se face numai cu ghizi autorizaţi.

Antelope Canyon este de fapt alcătuit din două canioane ce au căi de acces diferite. Upper Antelope Canyon și Lower Antelope Canyon se află pe teritoriul Navajo, un vechi trib ce se ocupă de administrarea parcului. Accesul în parc se face în urma achitării unei taxe de 8$. Pentru a intra în cele 2 canioane se achită bilete separate. Se pot vizita numai cu ghizi autorizaţi, majoritatea fiind membri ai tribului Navajo.

Multă lume își pune întrebarea  care dintre cele două canioane este mai frumos, așa că voi face mai jos o comparaţie între cele două.

Lower Antelope Canyon

 • Lower Antelope Canyon este mai ieftin, biletul de intrare costă 33 $.
 • Pentru a intra în canion se merge pe jos vreo 10 minute până la intrare. Acolo se stă la cozi de minim 30 min.
 • Intrarea în canion este amenajată cu scări destul de abrupte.
 • Este mai lung și mai întortocheat, spaţiile fiind mai înguste.
 • Durata traseului este de 1,5 ore.
 • Este mai puţin aglomerat, traseul fiind pe un singur sens.
 • Lumina pătrunde mai puţin, faţă de Upper Antelope, unde la prânz se pot vedea razele de lumină ce ajung până jos.
In drum spre Lower Antelope Canyon

In drum spre Lower Antelope Canyon

Lower Antelope CanyonLower Antelope Canyon Lower Antelope Canyon Lower Antelope Canyon Lower Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Upper Antelope Canyon

 • Este mai scump, biletul de intrare fiind de 60$.
 • Pentru a intra în canion se merge 10 min cu o mașină de teren, apoi intrarea se face ușor, fiind la același nivel.
 • Spaţiile sunt mai largi, iar lumina pătrunde spectaculos până jos.
 • Este mai aglomerat, vizitarea făcându-se pe 2 sensuri, dus-întors.
 • Tot aici a fost făcută cea mai scumpă poză din lume, denumită « Phantom ». Fotografia realizată de fotograful australian Peter Link, a fost vândută în noiembrie 2014 cu fabuloasa sumă de 6.5 milioade de dolari, unui colecţionar privat.
Phantom Antelope Canyon

Cea mai scumpa fotografie vanduta vreodata ”Phantom” a fost facuta in Antelope Canyon

Pentru că nu am avut timp să vizităm ambele canioane, am ales să vedem doar Lower Antelope Canyon. Acest tur a fost într-adevăr o experienţă uimitoare și de neuitat. Am simţit că mă aflu în cel mai original studio foto făcut vreodată, un labirint cu jocuri de lumină. Am ales agenţia Dixie Ellis Tours de unde am cumpărat biletele online, în avans. Mai multe informaţii găsiţi aici.

Așadar, dacă plănuiești să vizitezi Marele Canion cu mașina, merită să faci și un popas la măcar unul dintre cele două canioane, peisajele fiind extraordinare.

Lower Antelope Canyon

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Go top